Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Eşitlik Paneli; Eşitiz, Biriz, Biziz

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Eşitlik Paneli; Eşitiz, Biriz, Biziz
  • 08 Mart, 2022
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Eşitlik Paneli; Eşitiz, Biriz, Biziz

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Eşitlik Paneli; Eşitiz, Biriz, Biziz isimli iki panelden oluşan bir program gerçekleştirildi: Kadın Olmak, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Bağlamında Erkeklik.

Program, Merkez Müdürü Doç. Dr. Saliha ÖZPINAR’ın açılış konuşmasıyla başladı. Programın içeriği ve anlamına değinen Özpınar, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bugün 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü”, diğer adıyla “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. 8 Mart bir kutlama günü değildir. Aile ve toplumda, siyasi, sosyal ve ekonomik mecralarda fırsat eşitliğin sağlanması, ayrımcılığın sonlandırılması ve kadın odaklı insan haklarının ihlal edilmesinin önlenmesi için; eğitim, kültür, ekonomi ve hukuk alanlarında gerekli çalışmaların yapılması gerekliliğinin vurgulandığı bir farkındalık günüdür.

Fırsat eşitliğinin sağlanamadığı durumlarda, kadınlarımız eğitim haklarından yoksun kalmakta, istihdam olanaklarından yararlanamamakta, yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamamaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete neden olmaktadır.

Kadın haklarının, evrensel insan haklarının ayrılmaz bir parçası olduğu kabulünden hareket eden Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM); cinsiyet temelli ayrımcılığı kadın odaklı insan haklarının korunması ve geliştirilmesi önündeki en büyük engellerden biri olarak görmektedir.

ALKÜKAM olarak cinsiyetler arası eşitliğin sağlanamadığı bir toplumun sağlıklı bir toplum olamayacağı düşüncesiyle, kadın sorunlarının çözümünde kadınlar kadar erkeklerin de yer almasının ve sürece katkı sunmasının önemli olduğunun farkındayız. Bu sebeple etkinliğimizi sadece bir kadın paneli olarak tasarlamadık. Kadın sorunlarının önemli bir bölümünde karşımıza çıkan erkeklik sorunlarının da tartışılacağı bir program hazırladık. Ayrıca sadece programımızı 8 Mart ile sınırlandırmayıp Mart ayı boyunca her Perşembe saat 14:00’da kadın sorunlarının ele alınacağı ALKÜKAM Söyleşileri ile etkinliklerimizi ay boyunca da devam ettireceğiz.”

ALKÜKAM Merkez Müdürünün konuşmasının akabinde, Doç. Dr. Saliha Özpınar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Ayşe AKIN’ın İnsan Hakları Bağlamında Kadın Sağlığı,  Doç. Dr. Necla ÖZTÜRK’ün Kadın ve Hukuk, Dr. Meltem ÜNSAL’ın Alanya’da Pandemi ve Kadın Olmak ve Sosyal Hizmet Uzm. Sevgi ABACI EKER’in Alanya’da Kadın Olmak; Güçlükler ve Destekler başlıklı sunumlarına yer verildi.

Kadın Olmak panelinin ardından Öğr. Gör. Dr. Mustafa Büyükgebiz’in moderatörlüğünü üstlendiği Toplumsal Cinsiyet Rolleri Bağlamında Erkeklik paneli, Prof. Dr. Serpil SANCAR’ın Farklı Erkeklikler ve Değişim, Doç. Dr. Murat GÖÇ-BİLGİN’in Dünya’da ve Türkiye’de Erkeklik Çalışmaları, Sosyolog Hasan DENİZ’in Toplumsal Cinsiyet Rolleri Bağlamında Babalık ve Erkeklik sunumlarıyla gerçekleştirildi.

ALKÜKAM 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliklerinin Mart Ayı boyunca ALKÜKAM Söyleşileriyle devam edeceğinin de bilgisini veren Özpınar, programın şu şekilde gerçekleştirileceğini belirtti:

10.03.2022, 14:00

Çizgi Filmlerde Toplumsal Cinsiyet Eşit(siz)liği

Konuşmacı: Dr. Ayşegül Deniz

Moderatör: Doç. Dr. Özge Metin Aslan

 

17.03.2022, 14:00

Elinin Hamuru, kramponunun çamuruyla Futbolda Kadının Yeri

Konuşmacı: Prof. Dr. Lale Orta

Moderatör: Doç. Dr. Sibel Nalbant

 

24.03.2022, 14:00

Aile İçi İletişim ve Kadın

Konuşmacı: Yasemin Şahin Metin

Moderatör: Dr. Öğr. Üyesi Banu Yıldız

 

31.03.2022, 14:00

Şiir ve Kadın

Konuşmacı: Doç. Dr. Saliha Özpınar

Moderatör: Öğr. Gör. Dr. Mustafa Büyükgebiz