11 Şubat Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Uluslararası Günü Mesajımız

22 Aralık 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen 81. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nde kadınların ve kız çocuklarının fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında (STEM), eğitim ve araştırma faaliyetlerine katılmasını teşvik etmek, fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla 11 Şubat tarihi “Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Uluslararası Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu bağlamda Dünya genelinde cinsiyete dayalı önyargılar sebebiyle kız çocuklarını ve kadınları fen, teknoloji, matematik vb. bilim alanlarından uzaklaştıracak yaklaşımların minimize edilmesi ve eğitimde-istihdamda fırsat eşitliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Benzer olarak ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çatısı altında çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Üniversiteler de bu çalışmalarda paydaş olarak yer almaktadır. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planımız kapsamında akademisyenlerimizi, personelimizi ve öğrencilerimizi her alanda güçlendirme gayesi içinde çeşitli faaliyetler gerçekleştirmekteyiz.

Üniversitemiz 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı için öğrenci istatistikleri incelendiğinde; 8615 erkek, 7388 kız öğrencimizin olduğu görülmektedir. Fakülteler bazında cinsiyete dayalı öğrenci profili ele alındığında; İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Turizm Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Gazipaşa Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde erkek öğrenci sayıları, kız öğrenci sayılarından fazladır. Diğer taraftan, Eğitim Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi kız öğrencileri, erkek öğrencilerden daha fazladır. Üniversitemiz Meslek Yüksekokullarına yönelik veriler ele alındığında, erkek öğrenci sayılarının kız öğrenci sayılarından fazla olduğu gözlemlenmektedir. Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kapsamında da kız öğrencilerin, erkek öğrencilerden fazla olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca her geçen yıl üniversitemizde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan kız öğrencilerin sayısı da artış göstermektedir. Bununla birlikte üniversitemizde kadın akademisyen oranı da %40’ın üzerindedir.

Kadın Dostu Üniversite temasıyla Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğini desteklemekte, kadınların akademik hayatta güçlendirilmesi hususunda bir yaklaşım sergilemektedir. Bu kapsamda Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerimizi destekleyen Rektör Hocamız Prof. Dr. Sn. Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN’a teşekkür ediyor, ALKÜKAM ailesi olarak “Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Uluslararası Günü’nü kutluyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Sizlerden çok şey bekliyoruz, kızlar, çocuklar!” sözüne atıfla kız çocuklarının ve kadınların bilimin her alanında var olduğu güçlü Türkiye’miz için büyük bir hevesle çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.

• 11 Şubat, 2024